آمنیوسنتز چیست؟

04 تیر 1401

جنین داخل کیسه ای قرار گرفته است که کیسه آمنیون نامیده می شود. داخل این کیسه از مایع آمنیون پر شده است و جنین در آن شناور است. مایع آمنیون به عنوان ضربه گیر عمل می کند و از چسبیدن جنین به دیواره رحم جلوگیری کرده و حرکات جنین را امکان پذیر می کند. این مایع حاوی سلولهای مرده، زنده و ماده وراثتی جنین است .آمنیوسنتز به نمونه برداری از مایع آمنیون گفته می شود که تشخیص برخی ازبیماریهای جنینی را قبل از تولد امکان پذیر می کند. پزشک متخصص، سرنگ مخصوص را ( تحت هدایت دستگاه سونوگرافی) از طریق پوست شکم وارد کرده و مقدار کمی از مایع آمنیون را در کیسه مخصوص جمع آوری می کند.


آمنیوسنتز در چه زمانی انجام می شود؟

زمان مناسب برای گرفتن نمونه مایع آمنیون از هفته 14بارداری به بعد می باشد .آمنیوسنتز معمولا قبل از هفته 14 صورت نمی گیرد چون مقدار آن کافی نیست. از آنجا که تشخیص ممکن است چند هفته طول بکشد و بعد از اتمام هفته 18 بارداری اجازه سقط قانونی داده نمی شود، بنابراین برای گرفتن مایع آمنیون(آمنیوسنتز) در زمان مناسب به بهترین آزمایشگاه مراجعه کرد.

نکات مهم قبل از انجام آمنیوسنتز

  – مصرف داروهایی مانند هپارین، آسپرین، کمادین و وارفارین یک هفته قبل از نمونه گیری، قطع شود ( در مورد سایر داروهای مصرفی با پزشک معالج مشورت شود(
  – بعد از خوردن صبحانه و با مثانه پر به مرکز مراجعه کنید
  – خانم باردار در روز نمونه گیری می بایست یک نفر همراه داشته باشد
– در صورت حساسیت به ماده بی حسی(لیدوکائین) و سایر داروها نظیر هیوسین قبل از نمونه گیری حتما” به پزشک اطلاع دهید.
– گروه خونی خانم باردار حتما” مشخص شود
  – قبل از نمونه گیری خانواده می بایست رضایت نامه را امضا کنند که نیاز به حضور همسر می باشد.


نحوه انجام آمنیوسنتز 

ابتدا سونوگرافی انجام می شود تا موقعیت جفت و جنین مشخص شود. سپس محل ورود سوزن ضدعفونی شده و بعد از بی حسی، با استفاده از پروب سونوگرافی محل قرار گرفتن جفت و جنین مشخص می شود.
سوزن مخصوص نمونه گیری از پوست و ناحیه شکم رد می شود و وارد کیسه آمنیون شده و به وسیله سرنگ حدود 20 میلی لیتر از مایع اطراف جنین گرفته می شود. هرچه سن جنین کمتر باشد، مایع کمتری می توان گرفت.

نکات مهم بعد از انجام آمنیوسنتز

– استفاده از شیاف های واژینال پروژسترون هرشب یک عدد، جهت کاهش خطر سقط به مدت ده شب توصیه می شود. چنانچه لکه بینی کاملا” قطع شده باشد، نیاز به ادامه مصرف نیست.
– اگر گروه خونی مادر RH منفی ( گروه خونی منفی مثلا” ب منفی) باشد و گروه خونی پدر مثبت باشد، تزریق آمپول بعد از نمونه گیری و قبل از 72 ساعت ضروری است.
– فرد پس از نمونه گیری ممنوعیتی از نظر تغذیه ندارد
–استحمام 48 ساعت بعد از نمونه گیری محدودیتی ندارد

آزمایشگاه با مایع آمنیون چه می کند؟

نمونه ابتدا توسط کارشناس آزمایشگاه بررسی و اگر آلودگی به خون مادر زیاد نباشد، کشت داده می شود و در بعضی موارد سلولهای جنینی از مایع جدا و تخلیص DNA صورت می گیرد. در مواردی ممکن است از خانم خواسته شود نمونه تکرار شود به دلیل اینکه رشد سلولهای جنینی از مایع آمنیون به زمان نیاز دارد، لذا ترجیح داده می شود که نمونه پرزهای جفتی گرفته شود .نمونه کشت داده شده معمولا” دو هفته زمان نیاز دارد تا به اندازه کافی رشد کند. از سلولهای رشد داده شده برای تهیه DNA و یا کاریوتایپ استفاده می شود.


آزمایشگاه پاتوبیولوژی دکتر سعادتی فعالیت خود را از مهر ماه 1376 با مسئولیت فنی دکتر حمیده سعادتی در شهرستان شیراز آغاز کرده است. این آزمایشگاه یکی از آزمایشگاه های پاتوبیولوژی کشور است که صلاحیت آن توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد تایید می باشد.

آدرس : شیراز - خیابان فلسطین - بین چهارراه هدایت و معدل

شماره های تماس : ۰۷۱۳۲۳۰۶۱۵۱ و (۲۱,۲۳,۲۴)۰۷۱۳۲۳۴۶۶

ساعت کاری : شنبه تا چهارشنبه 6 الی 21 و پنجشنبه 6 الی 18

ایمیل : info@saadatilab.com


شماره ی واتساپ : 09367405040
آدرس اینستاگرام : dslab.ir
کلیه ی حقوق این وبسایت متعلق به آزمایشگاه دکتر سعادتی می باشد .